Arama motorları günümüzde finansal geleceğimizi kontrol eden önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle de, arama motoru optimizasyonu (SEO), bir web sitesine sahip olan ve web sitesi aracılığıyla iş yapan tüm işletmeler için bir zorunluluk haline gelmiştir. Arama motorları, çeşitli faktörlere bağlı olarak sitelere trafik çeker. Web sitenizi arama sonuçlarında ilk sayfada listelenmeye uygun şekilde optimize etmediyseniz, arama motorları, alacağınız işi doğrudan rakiplerinize gönderebilir.
SEO çalışmaları için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Bir seçenek, web sitenizi tanıtırken geleneksel pazarlama yöntemleriyle büyük bir bütçe ayırma seçeneğidir. Markalaşma çok önemlidir. Örneğin, "kargo hizmeti" araması yaparken "Yurtiçi" veya "Araskargo" şeklinde yapılan aramalar markalaşmanın en iyi örneklerinden biridir.
Diğer bir seçenek de tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığını kullanmaktır. Bir ticari kuruluş olan Google arama motoruna, belirlediğiniz anahtar kelimeler ile arama yapan kullanıcılara reklamınızın gösterilmesi ve sitenize yönlendirilmesi için rakiplerinizden daha fazla ödeme yapmanız gerekmektedir. Nasıl kullanacağınızı biliyorsanız PPC reklamcılığı çoğunlukla iyi bir yatırım getirisi sağlayabilir. Aksi halde, PPC'yi nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, bunu doğru bir şekilde nasıl yapacağınızı öğrenmek zamanınızı ve bütçenizi zorlayabilir.
Arama motoru optimizasyonu, arama motoru sonuçlarında organik (ücretli olmayan) sıralamanızı iyileştirme işlemidir. Google ve Bing gibi arama motorları, sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) nerede görüneceğini belirlemek için algoritmik denklemler kullanır. Bu denklemler bir çok faktörü dikkate alır (Google için kriter sayısı 200 ün üzerindedir). Arama motorları kendi algoritmaları ile, sitenize olan ilgisini yine kendi faktörleri doğrultusunda değerlendirecektir. SEO, organik sonuçlarda daha yüksek sıralamalar elde etmek için bu faktörlerin bilgisini ve algılama kullanma tekniğidir.
Kısacası, arama sonuçlarında ilk sayfada değilseniz, şirketinizin reklamını yapmak için geleneksel pazarlama yöntemlerine, PPC pazarlamasına ya da SEO'ya yatırım yapmanız gerekmektedir. İşletmenizi tanıtmak ve müşterilerinizin tercih ettiği markalardan biri olmak için bütünsel bir pazarlama planıyla her üçüne de yatırım yapmak isteyebilirsiniz.
Peki arama motorları arama sonuçlarını listelerken sitelerin sıralamasını nasıl yapıyor?
Şunu en baştan söylemeliyiz ki; sitenizin görsel olarak çekiciliği, ne kadar etkileyici olduğu çok önem taşımıyor. Arama motorları bunları önemsemeden, sayfaları içeriğin kendisine göre sıralar. Google ve diğer arama motorları, web sitenizde bulunabilecek yararlı bilgilerin miktarına ve sitenizin kullanılabilirliğine bakar.
Arama motorları ayrıca kullanıcılarınızın deneyimlerini de inceleyerek yararlı ve alakalı sonuçları kendilerine sunarak geri gelmelerini sağlamak ister. Başarılı bir SEO çalışması, arama motorlarına sadece sitenizin üstte çıkmak istediği anahtar kelimeler için uygun ve değerli olduğunu bildirmez, aynı zamanda site ziyaretçilerinize mükemmel bir deneyim ve faydalı bilgiler sağlayacağınıza dair onları ikna eder.
Arama motoru optimizasyonu, kullanıcı deneyimi ile keşfedilecek bilgiler arasında matematiksel denklemlerle bir denge oluşturur.
Örneğin, satışa çıkartacağınız yeni ürünleriniz için rakip sitelerden daha güzel bir site oluşturduğunuzu ve sitenizi ziyaret eden herkesin sırf bundan dolayı bile muhakkak sipariş vereceğine emin olduğunuzu varsayalım. Google ve diğer arama motorları içeriğinizi tarayabiliyor ise belki. Siteniz internette ve sosyal medyada popüler ise bir belki daha. Başka sitelerden link alıyorsa bir belki daha ekleyebiliriz. Tüm bu sorulara "evet" cevabını veremiyorsanız, muhtemelen umduğunuz sonuçları alamayacaksınız ve işte tam da bu noktada profesyonel bir SEO stratejisine ihtiyacınız olacak demektir.
Web sitenizi belirlenen anahtar kelimelerde üst sıraya ve ilk sayfaya çıkaracak arama sonuçları için başarılı bir şekilde optimize etmek için SEO hizmeti veren firmaların nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir. SEO sürekli gelişmekte olan bir endüstri olduğundan, 3 sene önce kullanılan modası geçmiş taktikler işinize yaramayacaktır. SEO uzmanı şirket olarak, sadece birinci sınıf SEO hizmetleri sunmak değil, aynı zamanda işimizi elimizden gelen en iyi şekilde yapabilmemiz için sektör haberlerinin sürekli akışını takip etmeyi sorumluluğumuz ve uzmanlığımızı sağlayan değerimiz olarak görüyoruz.
SEO iki ana kategoride özetlenebilir: Site İçi SEO (On Page SEO) ve Site Dışı SEO (Off Page SEO). İki kategoride de başarılı bir SEO kampanyası için manipüle edilmesi gereken bileşenler vardır.
Bu bölümü okumadan önce yukarıdaki videoyu izlemeniş olmanızı öneriyoruz. Bu video web sitelerinin birbirleri ve sosyal medya ile olan bağlantılarını anlayabilmeniz için güzel bir örnek. Lütfen her bir ağacın birer web sitesi, altlarındaki toprağın da internet olduğunu düşünerek izleyin
Site İçi SEO, web sitenizin içeriğinde ve kodlamasında değiştirebileceğiniz ve manipüle edebileceğiniz herşeydir. Bu faktörler, sıralamalardaki yerinizi desteklemeye yardımcı olan site içeriği ve içerikteki her bir öğe olarak da tanımlanabilir. SEO yönetiminizi etkileyecek sayfa içi SEO başlıkları şunlardır:
Sayfanın İçeriği:
Web sitenizin özellikle de giriş sayfanızın içeriği anahtar kelimeleriniz üzerine kurulmalıdır Sitenizin her sayfasının ilgili bölüme özgü anahtar kelime seçimi ve kombinasyonları olmalıdır. Böylece kullanacağınız anahtar kelimeleri sayfalarınıza dağıtarak kendi sayfalarınız ile rekabeti önlemiş olursunuz. Web sitenizde aynı anahtar kelime için sıralanmaya çalışan çok fazla sayfa varsa, arama motorları, hepsi aynı konu olduğundan ve hangi sayfanın aramayla daha alakalı olduğuna öncelik veremedikleri için genellikle bunların hiçbirini sıralamamaktadır. Bu nedenle, bir web sitesindeki her sayfa için farklı anahtar kelime ve kelime grupları kullanmak çok önemlidir.
Başlık Etiketleri:
Web sitenizdeki bir sayfanın başlığını belirten HTML kodlamasının bir parçası olan başlık etiketi aynı zamanda arama sonuçlarında sayfanız için gösterilecek olan başlıktır. Başlık etiketlerini seçerken mümkün olduğunca spesifik olmak ve anahtar kelimelerinizi bunların içine, öncelikle de başına eklemek çok önemlidir.
URL Yapısı:
İyi yapılandırılmış URL yapısı, sitenizin linkleri arasında temiz bir şekilde gezinmeyi sağlar. Örneğin, web sitenizde danışmanlık hizmeti sunuyorsanız, söz konusu hizmete ulaşılabilmesini sağlayabilmek için sitenizdeki bu sayfanın URL'si SEO ya uyumlu olmalıdır. interaksiyon.com/seo-hizmetleri/seo-danismanligi biçiminde, ilgili hizmete ya da ürüne adım adım ulaşma tekniği ile bu linkler yapılandırılmalıdır.
Image Alt Text:
Sitenizdeki görseller arama makineleri tarafından yorumlanamaz. Bundan dolayı, her görsel için metin tabanlı ve arama motoru tarama botları tarafından okunabilen bir açıklama yazılmalıdır. Bu açıklamalar, anahtar kelimelerinizi de dahil edebileceğiniz ve anahtar kelimeleriniz için tüm sayfanıza odaklanılmasına yardımcı olacak ve SEO stratejinize katkıda bulunacaktır.
Dahili Bağlantılar:
Siteniz içerisinde bulunan sayfaların içeriğinde bulunan ve birbirleri arasındaki bağlantılarıdır. Dahili bağlantıları kullanırken, bağlantı kurduğunuz sayfanın anahtar kelimesini ya da yakın bir türevini kullanmalısınız, böylece Google arama botları bu bağlantılar üzerinden dolaşırken, bağlantı linki verdiğiniz sayfaya bağlantı metninde belirttiğiniz şekilde daha fazla odaklanacaktır. Sitenizde SEO uyumlu dahili bağlantılar kurmak, Google arama motorları tarafından ödüllendirilen kullanıcı deneyimini iyileştirilmesi gereklliği için önemlidir.
Dış Bağlantılar:
Backlink dediğimiz dış bağlantılar, sayfanızdaki alakalı içeriğe atıfta bulunan, size ait olmayan sitelerden gelen bağlantıdır. Güvenilir bir dış siteden sayfanıza, sizin için önemli anahtar kelimeleriniz ile bağlantı vermek, Google arama motoru botlarına web sayfanızın hangi konuyla ilgili ziyaret edilmesi gerektiği konusunda daha net bir fikir verir.
Site Dışı SEO, web sitenizin dışında gerçekleştirilen ve SERP'lerdeki yani arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamanızı iyileştirebilecek işlemleri ifade eder. Site Dışı SEO, arama motorlarına sitenizin popülerliği, otoritesi, güvenilirliği ve sitenizin konusuyla ilgili bir fikir verdiği için sıralamanız için oldukça yararlıdır. Site Dışı SEO'yu oluşturan faktörlerden bazıları şunlardır:
Backlinks (Dış Linkler):
Dış Linkler, başka bir siteden, sitenizdeki sayfalardan birine verilen bağlantıdır. Bir backlink, bağlantının nereden yapıldığına bağlı olarak siteniz için olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bir dış linkin site SEO nuzu olumlu yada olumsuz etkileme oranı, link veren sitenin güvenilirliğine göre değişir. Link veren site sizin sitenizin iş ya da hizmet kolu ile alakalı mı, içeriği destekliyor mu, link veren bağlantı kaç senelik, link verirken hangi bağlantı metni kullanılmış, link veren sayfanın içerisinde başka kaç bağlantı var ve her biri için sitelerin otoritesi, değerleri ve güvenilirliği... gibi faktörler de SEO yönetiminiz için önemlidir.
Sosyal Medya Bağlantıları:
Bu bağlantılar, sosyal medya sitelerinden gelen sinyallerdir. Örneğin, sitenizde bulunan bir içerik için Facebook İşletme sayfanıza bir bağlantı gönderirseniz, SEO kriterlerinden birine katkı sağlanmış olur. Yapılmış olan teknik olarak bir backlink olsa da, sosyal medya sitelerindeki bağlantılar "sosyal sinyaller" olarak adlandırılır ve dış linkler gibi başka bir web sitesi üzerinden verilen linklerin risklerini taşımaz. SEO değerinizi arttırmak için sosyal medya yönetimi hizmeti de alarak profilinizi devamlı güncel tutmak önemlidir.
Marka Bağlantıları:
Marka adınız, ürününüz ya da hizmetiniz internet üzerinde bir sitenin bir sayfasında anılıyor ise, sitenize bağlantı olsun veya olmasın SEO sıralamalarınızı etkileyebilir. Bahsedilen sitedeki içerik ve yorumlar olumsuz ise, SEO sonuçlarınız beklediğiniz gibi olmayabilir. Bu nedenle ürün ya da hizmetlerinizle birlikte müşteri hizmetlerinizin de birinci sınıf olmasını sağlamak önemlidir. İnsanların şirketiniz ve markanız hakkında söyleyeceği her olumlu cümle SEO yönetimi için çok önemlidir.
Araştırıcı ve Etkileyici Pazarlama:
Sosyal medya bağlantıları ve sinyallerine benzer şekilde, inceledikleri ürün / hizmet / şirket hakkında dürüst incelemeler yapan kanallar da artık sosyal medyada büyük saygı görüyorlar. Sektörünüzdeki bir kaç araştırmacıya bir ürün göndererek sizin için bir inceleme yapmalarını isteyebilir ve olumlu dönüş ve bağlantılar ile SEO yönetiminize katkıda bulunabilirsiniz.
SEO, en iyi sonuçları sağlayabilecek yukarıda bahsettiğimiz tüm bu faktörlerin birleşimidir. SEO, web sitenizin neyle ilgili olduğu, ne sağladığınız veya sattığınız, online itibarınız konusunda net göstergelerle çalışır. İster kendi başınıza yapıyor olun, ister SEO uzmanı firmamızdan yardım isteyin, SEO'nun nasıl çalıştığını bilmek, şirketiniz için doğru kararları vermenin ilk adımıdır.
SEO sıralama faktörleri hakkında daha ayrıntılı bilgi, ücretsiz SEO raporu ve danışmanlık için 0216 504 66 34 numaramızı arayabilirsiniz.
ŞİMDİ ARAYIN