Web Sitesi Güncelleme

web sitesi yeniden tasarlamak

Web Sitemi Neden Güncellemeliyim?

Web sitesi güncelleme, bir web sitesinin içeriğini, tasarımını veya işlevselliğini değiştirme işlemidir. Bu işlem, web sitesinin güncel olmasını ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar.

Web sitesi güncelleme işlemleri, aşağıdaki nedenlerden dolayı yapılabilir:

İçerik güncelleme: Web sitesinin içeriği zamanla eskir ve güncelliğini yitirir. Bu nedenle, içerik güncelleme işlemi yapılır ve eski içerik yeni içerikle değiştirilir.
Tasarım güncelleme: Web sitesinin tasarımı zamanla modası geçer ve güncel değil olabilir. Bu nedenle, tasarım güncelleme işlemi yapılır ve web sitesinin görünümü yenilenir.
İşlevsellik güncelleme: Web sitesinin işlevselliği zamanla eskir ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayabilir. Bu nedenle, işlevsellik güncelleme işlemi yapılır ve web sitesinin işlevselliği optimize edilir.

Web sitesi güncelleme işlemleri, genellikle web sitesinin yöneticisi tarafından yapılır. Ancak, bazı durumlarda web sitesi güncelleme işlemlerini yapacak bir profesyonel hizmet alınabilir. Önemli olan, web sitesinin güncel ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmasıdır.

1. Etkileyici Görsellik

Hedef kitleniz sitenizi işletmenizin bir yansıması olarak görürler. Siteniz etkileyici ve profesyonel görünüyorsa ve ziyaretçi açısından yararlı bilgiler içeriyorsa, kullanıcılar sizi sektöründe üst sıralarda ve işinin uzmanı bir firma olarak görecektir. Aynı şekilde, siteniz kötü tasarlanmış ve yapılandırılmış ise ve güncel bilgiler içermiyorsa, şirketiniz hakkında farklı düşünceleri olacaktır. Web sitesi, ürününüzü, hizmetinizi, projelerinizi, referanslarınızı, kısaca işinizle ilgili tüm güncel bilgileri vurgulamalı, düzenli, uyumlu ve tutarlı görünmelidir.

Web sitesi içeriğinde eski tarihli bilgilendirme, haber, duyuru, blog yazıları varsa bunları kaldırmak veya güncellemek en mantıklı yoldur. Bir firma web sitesinde, gelişen teknoloji ve yazılımlarla birlikte, zamanla bazı bölümlerinin iyi çalışmamaya başlaması olasıdır. Modası geçen uygulama ve yazılımların sitenizde hala bulunması da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. (Flash gibi)

2. Responsive ve Mobil Uyum

Günümüzde neredeyse herkes artık bir akıllı telefon sahibi. Her gün bu telefonlarımızda ortalama 2-3 saatimizi internette geçiriyoruz; notebook ve masaüstü bilgisayarlar bu sürenin yarısı kadardır. Google'ın 2015 ortalarında "mobil uyumlu" güncellemesi yapmasıyla birlikte mobil pazar en önemli platform haline gelmiştir. Artık bir web sitesini mobil uyumlu (responsive tasarım ile) yapmak çok gerekli bir uygulama olarak kabul edilmektedir.

Responsive Web Tasarımı, web sitesinin görüntülendiği ekran boyutuna uyum esnekliğini sağlayan teknolojidir. Sitenizi küçük bir akıllı telefonda açan biri, onu dizüstü bilgisayarında açan kişi ile aynı içeriğe farklı görünümde bile olsa, düzenli ve estetik olarak iyi tasarlanmış görüntüyle ulaşabilir. Hatta bir çok firma için web sitelerini mobil öncelikli olarak tasarlamak bile sıkça karşılaştığımız şeylerden biridir.

Her geçen gün siteniz ile birlikte çalışması gereken cihaz, platform ve tarayıcı sayısı artmaktadır. Responsive web tasarımı, önümüzdeki on yıl için web sitelerini nasıl oluşturacağımız konusunda temel bir değişikliği de gözler önüne sermektedir.

Web siteniz bir süredir güncellenmiyor ise, büyük olasılıkla mobil kullanıcıları ve potansiyel müşterileri sitenizden uzaklaştırıyor olabilirsiniz.

3. Kodlama Tekniği

Web siteniz Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari gibi tarayıcılar ile uyumlu mu? Kaynak kodunuz temiz ve güncel mi? HTML5 ve CSS3 ile yazılmış mı?? Web siteniz temel web standartlarını karşılıyor mu? Programlama dili güncel mi, değil mi?

Dikkat etmeniz gereken önemli bir faktör de web tasarımında kullanılabilirliğin öneminin artmasıdır. Her geçen sene web standartları değişmekte ve web sitesi oluşturma teknikleri en son standartlarla güncellenmektedir. Sitenizde çok fazla gereksiz HTML kodu varsa büyük ihtimalle birkaç yıl önce geliştirilmiştir ve bu web sitenizin yükleme hızını yavaşlatmaktadır, Dolayısıyla Google arama sonuçlarındaki sıralamanız etkileniyordur.

CSS3 gibi modern tekniklerin de web teknolojilerine ve site kodlama dillerine dahil edilmesi ile birlikte, web sitenizdeki sayfaların akıllı telefon cihazlarına uyum sağlaması özelliği de etkin hale gelmiştir.

4. Görseller

Web sitenizin hedeflerini olumlu etkileyecek bileşenleri özenle seçmek oldukça önemlidir. Bunu sağlayabilmek adına sitenizdeki görsel seçiminizde yolunuzun uğrayacağı sektörlerden biri de fotoğrafçılıktır. Web sitenizdeki görsel kullanımının, vermek istediğiniz mesajı doğru bir şekilde iletebilmesi için, daha önce kullanılmamış, benzersiz ve firmanıza özel görseller kullanmak isteyebilirsiniz. Bu noktada firmamızın Profesyonel Fotoğraf ve Video çekim hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

5. SEO ve Web Sitesi Güncellemesi

Web siteniz gibi, SEO'nuzun, sosyal medya içeriklerinin ve dijital pazarlama stratejinizin de yenilenmesi gerekebilir. Web siteniz güncellenmez ise Google arama motoru sonuç sıralamalarında yerini kaybetmeye başlayacaktır. Arama motorları, yeni içerikli web sitelerini, kullanıcıların aramalarında alaka düzeyi yüksek olarak görür ve bunu da öenmseyerek sıralamalara yerleştirir. İçeriğiniz çok güçlü olsa da 4-5 sene önceki gibi duruyorsa, Google arama motoru sayfalarınızı konuya göre güncel olmayan bilgi içeriyor olarak görebilir.

Tasarımınızı yenilemek, google arama sonuçlarında listelenmenizi sağlayan anahtar kelime stratejinizi ve web sitenizin genel dönüşüm oranını yeniden gözden geçirme şansı verir. Son bir kaç yılda kullanıcıların arama kriterleri ve biçimlerinin inanılmaz bir biçimde farklılık gösterdiğini de unutmamak gerekiyor

6. Etkililiği Ölçmek

Web sitenizin etkinliğini verimli bir biçimde ölçümlemelisiniz. Bir web sitesi eski teknolojiye sahip ise çevrimiçindeki varlığınızın etkisini ölçmenizi sağlayacak araçlarla donatılmamış olması olasılığı yüksektir. Isı haritalama, dönüşüm izleme ve kullanıcı kayıtları gibi, web sitenizde neyin işe yarayıp neyin yaramadığını en ince ayrıntısına kadar ölçmenize yardımcı olacak bir çok araç mevcuttur ancak bunları kullanabilmek için güncel teknolojiye sahip bir web sitesine ihtiyacınız olacak.

7. İçerik

Web sitenizin kullanıcılar tarafından ilk izlenimi sayfa yapısı ve sayfa düzeni konusunda olacaktır. Sitenize gelen ziyaretçi yararlı bilgiler ve sorularına cevaplar bulmak için web sitenizi ziyaret etmektedir. Sitenin yeniden tasarımı ve içeriğinin güncellenmesi, ziyaretçilerinizle nasıl iletişim kurduğunuzu gözden geçirmenize ve hedeflerinize yönelik daha etkili ve basit metinler yazmanıza fırsat sağlar. Ziyaretçinizin ilgisini çekebilecek 3-4 sn içerisinde bu etkiyi yaratmanız gerek.

Bir web sitesinin etkisinin ölçülmesinde içeriğin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Özgün ve yeni oluşturulmuş web sitesi içeriği, kullanıcıları sitenizi ziyaret etmeye ve karar vermelerine teşvik eden çok önemli bir faktördür.

8. Kolay Gezilen Bir Site

Kullanıcı deneyimi (UX), kullanıcı ve siteniz arasındaki ilişki ve kullanıcılarınızın deneyimlerinin toplamıdır. Web sitenizin nasıl göründüğünden çok, kullanım kolaylığı, hız ve bilgiye ulaşım süresinin kısalığı önem taşımaktadır. Site ziyaretçilerinizin ihtiyacı olan eylemi tamamlamaya çalışırken, sitenizin kullanımında anlaşılmazlığa yer vermemeli ve doğru sitede olduğunu hissedeceği deneyimi yaşatmalısınız.

9. Hemen Çıkma Oranı

Sitenize giriş yapan ziyaretçinin başka sayfaya geçmeden sitenizden ayrılma yüzdesi sitenizin hemen çıkma oranıdır. Eski ya da performansı iyi olmayan bir sitenin açık bir işaretidir. Kullanıcılar aradıklarını bulamazlar ya da görünümü beğenmezler ise diğer sayfaları ziyaret etmeden sitenizden ayrılırlar

Google Analytics, sitenizden hemen çıkma oranlarını tüm ayrıntıları ile vermektedir. Aşağıdaki alanlarda hemen çıkma oranına bakın:

Konum - Şirketiniz sadece ülkenizdeki müşterilere hizmet veriyor ya da ürün satışı yapıyor ise, ülkeniz dışından gelen ziyaretlerde yüksek bir hemen çıkma oranı normal karşılanmalıdır. Bölgesel bir işletme iseniz, trafiğinizin hedeflediğiniz bölgedeki performansını anlamak ve yanılmayı önlemek üzere trafiğinizi bölümlere ayırmanız çok yararlı olacaktır.

Cihaz - Kullanıcının giriş yaptığı cihaza göre genellikle farklı amaçlar beklemelisiniz. Mobil cihazlarda masaüstü ve diğer cihazlara oranla daha fazla ziyaretçinin sitenizden hemen çıkış yapmasını bekliyoruz, zira mobil ziyaretçiler çoğunlukla belirli bilgileri, günlük gezinme veya alışveriş yaptıkları alanları arıyorlar.

Yeni ve Geri Gelen Karşılaştırması - Sitenize geri dönen bir ziyaretçinin yeni bir ziyaretçiye oranla amacı farklılık gösterebilir. Yeni ziyaretçileriniz, sitenize, marka ve ürünlerinize, verdiğiniz hizmetlere daha az aşina olduklarından daha yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olması normal karşılanmalıdır. Yeni ve geri gelen ziyaretçileri optimize etmek üzere ayrı ayrı trafik bölümlerine ayırmalısınız.

Ortam - Ücretli veya görüntülü reklam kanalıyla, doğrudan adres girilerek ya da organik listelenme sonucu, çevrimdışı giriş, sosyal medyadan, e-mail veya basın bülteni yoluyla olmak üzere sitenize farklı mecralar kanalıyla giriş yapan ziyaretçilerinizin farklı beklentileri olacaktır ve bu kanallarda oluşabilecek yüksek çıkış oranlarınıza göre web sitenizi, SEO'nuzu veya dijital pazarlama stratejinizi yeniden tasarlamanız gerekebilir.

10. Web Sitesi Hızı

Sitenizin yüklenme süresi, hemen çıkma, yeniden ziyaret etme ya da bir daha hiç gelmeme davranışlarında çok etkilidir. Web sitesi hız bilginizi çeşitli araçlarla ölçümleyerek birbiri ile kıyaslamanız, farklılıklar var ise web sitenizi yavaşlatan faktörleri yeniden ele almanız bu sorunun giderilmesi açısından önemlidir. Sitenizdeki metinler dışındaki öğelerin optimizasyonu bu anlamda oldukça etkili olacaktır.

11. Güncellemek Daha Kolay

Web sitesi projelerinde sunduğumuz içerik yönetim sistemi (CMS) ile kendinizin de kolaylıkla güncelleyebileceğiniz web sitenizde, her şeyin yerleşimi belirlenmiş olduğundan hata yapma olasılığı düşük, temiz kodlama sağlayan bir yönetim sistemine kavuşursunuz. Site bölümlerine göre personel atayabilir ve ilgili bölümü ilgili personelin güncellemesini sağlayabilirsiniz. Belirlediğiniz hedeflerinize göre içeriği istediğiniz şekilde düzenleyebilir, görsel ve video yüklemelerini kolaylıkla gerçekleştirebilir, görüntüleri yenileyebilir, sitenizi sürekli olarak geliştirebilir, blog, makale, haber, bülten ekleyebilir, sitenizin çeşitli bölümlerine reklam ve kampanya amaçlı öğeler yerleştirebilirsiniz.

12. Çağrı ve Hatırlatmaların Kullanımı

Eski yazılım teknolojisine sahip web siteleri, ziyaretçiyi müşteriye dönüştüren çağrı teknolojilerine ve hatırlatma modüllerine sahip değildir. Açılımı Call to Action olan CTA, pazarlama faaliyetleri sürecinde hedef kitlenin bir sonraki adımı atması için oluşturulan eylem talimatlarıdır. Dilimizde eyleme geçirici çağrı olarak adlandırılan bu yöntem, internet üzerinden yapılan pazarlamada sıklıkla kullanılmaktadır. Harekete geçirici mesaj (CTA), açılış sayfanızda bir işlemi tamamlayarak ziyaretçilerinizi potansiyel müşteriler haline getirmek için web sitenize yerleştirdiğiniz bir düğme veya bağlantıdır. Bu bağlantılar web sitenizin her açılış sayfasında açıkça vurgulanmış mı kontrol edin. Daha da önemlisi, ziyaretçinizi istenen eylemi tamamlamaya yönlendirecek kadar etkileyici mi?

13. Daha Güvenli Bir Web Sitesi

Eski ve güvenlik düzeyi düşük kodlama teknolojisine sahip web siteleri ve bu sitelere yapılam sosyal medya bağlantıları daha sık saldırıya maruz kalmaktadır. Güncel teknolojilerle yenilenmiş web siteniz daha güvenli ve kusurlardan arındırılmış olacak, web sitenize yüklenecek SSL sertifikası ile ziyaretçileriniz ve müşterileriniz ile iletişiminiz özel olarak şifrelenecek ve üçüncü bir kişi tarafından izlenemeyecektir.

14. Sitenize Yapılacak Entegrasyonlar

Müşterileriniz tek bir oturum açma işlemi ile, her işlem için farklı güvenli alanlar yaratmak yerine, kullanıcıya özel oluşturulan tek bir alan yardımıyla, sitenize entegre edilmiş tüm kaynaklara belirlenen yetkiler çerçevesinde ulaşım sağlayabilecektir. Aynı zamanda site yönetim işlemlerinde de çeşitli entegrasyonlar yapılarak tüm yönetim sistemini tek bir program gibi kullanabileceksiniz.

Tüm bunların sonucu olarak, artık zamanınızı müşteri hizmetlerinizi iyileştirmeye ayırabileceksiniz.

Web sitesi yenileme hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?

Güncelleme işlemleri hakkında daha ayrıntılı bilgi, ücretsiz web sitesi yenileme raporu ve danışmanlık için 0216 504 66 34 numaramızı arayabilirsiniz.

ŞİMDİ ARAYIN